Föreläsningsreferat: IKEA

ikea

Unikt bemötande ger framgång

– Jag började med visionen att vi ska bli Sveriges trevligaste IKEA-varuhus. Att de skulle ringa oss från andra varuhus och fråga hur vi jobbar. Efter sex månader kom det samtalet.

Det berättade säljchef Jessica Öhlund när hon tillsammans med varuhuschef Johan Nestor berättade om framgångarna för IKEA-varuhuset i Borlänge. Hon, med bakgrund i fordonsindustrin och stor erfarenhet av LEAN-produktion, lockades bland annat av Nestors krav på att alla i personalen ska vara glada när de kommer till jobbet.

– Jag jobbade i Gävle då och trivdes bra, men det där var något jag verkligen reagerade på att höra. När det landat hos mig kände jag att det var precis så jag ville jobba, berättade Jessica.

Det första året hade varuhuset med 9 800 artiklar och 219 medarbetare 1.7 miljoner besökare. En framgångshistoria för ett varuhus med ett upptagningsområde på 250 000 personer.

– Det går som bäst för oss när vi kan balansera den affärsmässiga sidan med vår satsning på att utveckla vår personal och våra arbetssätt. Vi har en triangel med visionen, affärsidén och personalidén som lika viktiga faktorer, konstaterade Johan Nestor som underströk att man vill skapa det bästa tänkbara laget av alla i personalen.

– Att som nyanställd anamma alla våra metoder och värderingar till 100 procent är inte det som för oss framåt. Men att ta till sig 80 procent och lägga energi på att utveckla de 20 procent man inte samtycker helt med, det för oss framåt, intygade Nestor som tidigare jobbat som yrkesmilitär.

 

Under sitt föredrag återkom Johan Nestor till vikten av all personals attityd mot varandra och mot alla besökare. Enkla och ärliga är ledorden i det sammanhanget. Men de orden gäller också för interna möten och i arbetet med varuhusets utveckling.

– Jag har vissa förväntningar på den som börjar jobba hos oss. Man ska visa att man tycker om att jobba med människor, komma ihåg att man är IKEA i kunden ögon, våga fatta beslut men kanske framförallt brukar jag framhålla detta: Service är en känsla. Du läcker vad du tänker så tänk på vad du tänker.

2015-02-05T15:40:59+01:00februari 5th, 2015|