Föreläsningsreferat: Oppigårds Bryggeri

oppigårds

Från hobby till framgångsrikt bryggeri

Från hobbyverksamhet efter en Englandsresa till Sveriges sjätte största bryggeri.  Björn Falkeström, hustrun Sylvia och medarbetarna på Oppigårds bryggeri har gjort en resa många drömmer om men få vågar eller kan genomföra. På Stjärngalan gav han glimtar ur företagets utveckling och berättade om planerna bakom den nya, stora anläggningen.

– Det säljs 240 miljoner liter öl på Systembolaget varje år. 1.2 miljoner av dem kommer från Oppigårds. Vi siktar nu på en marknadsandel på 0.5 procent, det blir en hel del öl till att brygga för oss. Hittills har vi varit bortskämda med att sälja i princip allt vi producerat, berättade Björn.

Hemligheten bakom Oppigårds framgångar, om det nu finns någon hemlighet, är passionen för öl, företagsekonomiskt sinnelag och en vilja att ständigt utvecklas. Trots de speciella utmaningar det presenterar att driva företag på landsorten. Till exempel att man får bygga sitt eget reningsverk och se till så att det dras bredband till byn utanför Hedemora där ölet bryggs.

– Våra nya lokaler kostar oss 30-40 miljoner kronor och är betalda med egna medel även dom. Vi tänkte istället pantsätta maskinparken, det borde bli billigare, berättade Björn med ett leende och fortsatte:

– Med tanke på vår nya storlek har vi skaffat en kamrer men vi kan ju inte låta den stackaren sitta och räkna hela dagarna. Han älskar förstås öl och tittar på förutsättningarna för att exportera till bland annat Italien, Finland och Danmark. Det ser spännande ut men är ett stort steg att ta även det. Vi avvaktar lite med det.

Det första ölet paret bryggde är också urmoder till Oppigårds mest säljande sort idag: Golden Ale. Men i takt med att intresset och kunskaperna när det gäller öl har ökat bland kunderna så har även Oppigårds valt att producera en rad olika ölsorter. För att möta kundernas önskemål men också för att det är roligt.

– I takt med att vi säljer allt mer blir vår logistik också allt viktigare. Med vårt nya lager kan vi själva förvara det vi tidigare betalade Postnord för att lagra. Vi kan också göra det i rätt temperatur, vilket ökar ölets hållbarhet. Det är sådant även revisorn tycker om att höra, berättade Björn och möttes av både applåder och leenden.

2015-02-05T15:47:06+01:00februari 5th, 2015|