Föreläsningsreferat: Volvo

volvo

Framgång med Zlatan-kampanj

– Zlatan är trevlig och bra för försäljningen. Men bilden och känslorna han förmedlar om Volvo måste bottna i det vi gör också. Och det vi gör måste i sin tur bottna i den kultur vi har inom bolaget, med klara och tydliga värderingar.

Det sade Anders Gustafsson, vd på Volvo Car Sverige AB, när han gjorde en av sina sällsynta föreläsningar för allmänheten under årets Stjärngala.

Under sitt föredrag, som han inledde med film baserad på en lång rad kända bilder av Sverige och svenskar, återkom Anders Gustafsson upprepade gånger till vikten av ett bolags kultur. Både när det gäller produkterna som ska säljas och det interna jobb som ska göras.

– Det var ett tag på 1990-talet när vi var väldigt osäkra, saknade självförtroende och sneglade nervöst på andras framgångar. Vi skulle göra de fina lyxbilarna och prisvärda småbilarna samtidigt. Det är inte bra att försöka sälja allt till alla och även för oss blev resultatet mellanmjölk.

För att komma ur perioden av tvekan och dåligt självförtroende byggdes en nygammal kultur inom bolaget, baserad på idén att Volvo ska stå för, och alltid leverera, Skandinavisk lyx. Men vad är nu det?

– Jag har en nyckelring som är ett bra exempel på det. Den är enkel, genuin och har en betydande tyngd. Jag har den gärna i fickan eller handen. Jag tycker om att se på den och hålla i den. Det är känslan av den jag ville illustrera med filmen där i början. För att förstärka vår nya kultur presenterar vi nu en ny logotype också. Vad Volvo står för ska synas och kännas på alla sätt, berättade Gustafsson.

Innan chefen för 20 000 anställda och en omsättning på 87 miljarder (inklusive Volvo-bankens 19 miljarder) kom till Stjärngalan besökte han Clas Ohlson i Insjön för att utbyta erfarenheter med deras vd och ledning.

– De har absolut skapat sin kultur. I den ingår uppenbarligen att deras vd tar alla anställda i hand under rundvandringar med besökare som oss. Det spelade ingen roll om det var en truckförare eller lagerarbetare eller någon annan. Alla fick ett handslag och ett leende av vd:n, och vilket leende han fick tillbaka sedan! Så bygger man en företagskultur inom ett helt bolag, menade Gustafsson.

2015-02-05T15:42:40+01:00februari 5th, 2015|