Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/dalarnab/stjarngalan.com/wp-content/themes/Avada/includes/class-avada-head.php on line 105

Föreläsningsreferat: Att verka magiskt stort på liten ort

Stjärngalan LOW DSC_3321

Krister Mossberg och Jon Lind förklarade hur ett företag som CTEK på en liten ort som Vikmanshyttan med 870 invånare kan verka i stora delar av världen. Det har inte med orten utan med människor att göra.

Sedan starten har CTEK sålt drygt 6 miljoner produkter i 70 länder. Enkelt uttryckt kan man säga att det började med att man lyckades knäcka nöten om hur man kan ladda ett batteri till 100%.

Det tillverkas och säljs ca 400 miljoner blysyrabatterier per år i världen. Livslängden hos dessa förlängs avsevärt med underhållsladdning. Idag är CTEK leverantör till många av världens mest aktade bil- och motorcykeltillverkare.

2013 gjorde man en strategisk plan. Vad man gör det visste man: Man gör världens bästa laddare (CTEK har vunnit mer än 15 olika oberoende batteriladdartester sedan 2005.) men frågan man också måste kunna svara på är: Vilka är vi? Företaget började en resa där värdegrund, mission och vision är vitalt.

Företagets kultur får inte äta upp ett bolags nya strategier. Man får inte vara nostalgisk utan man måste utvecklas, föra en tydlig kommunikation och få ut budskapet. Från att göra allt till att fokusera på det man är bäst på. Bevaka kärnan och addera fokus på kunden. Förstå hela kedjan från CTEK till kund.

För att kunna utveckla produkten måste man integrera framåt och även ha fokus på entusiaster för att nå nya målgrupper och kunder. Det gäller att hitta tipsen och ha förståelse för kunden och dennes behov.

Paketeringen är allt. Man måste sätta produkten och varumärket i ett sammanhang och söka samarbeten. Det går inte att bara vara ”världskänd” i Vikmanshyttan.

Vad det gäller hot och möjligheter finns mycket att göra och det handar om att positioner sig.

Affärsmodeller kommer att förändras och det kommer att bli segmenterade budskap mot specifika målgrupper. Då gäller det att sticka ut och göra nåt annorlunda och våga vara entreprenörer avslutar Krister och Jon.

2016-02-05T08:48:20+01:00februari 5th, 2016|