Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/dalarnab/stjarngalan.com/wp-content/themes/Avada/includes/class-avada-head.php on line 105

Föreläsningsreferat: Ayad skapar sin egen framgångsmagi

Stjärngalan LOW DSC_3304

Att ha ett driv, tänka målmedvetet och inte krångla till; det är receptet för framgång, enligt handelsmannen Ayad Al Saffar. Med järnvilja och fokus har han tagit sig från flyktinglägret i Rättvik till en plats bland näringslivets toppar.

Glöden lyser ur ögonen på entreprenören Ayad Al Saffar när han äntrar scenen på Stjärngalan 2016. Utan vare sig manus eller stödlappar berättar han med energi och medmänsklighet om sitt livs resa till dags dato.

Ayad är född och uppvuxen i Libanon men bodde med sin familj i Beirut. Där var livet så komplicerat att han tillsammans med sin bror flydde till Sverige. Året var 1984. I en flyktingförläggning startade hans resa med att anpassa sig till ett nytt land. Då han inte hade uppehållstillstånd och kunde söka jobb så plockade han bär och sålde för att tjäna några kronor. Ayad gifte sig så småningom och kämpade på med en mager kassa. Drivet att tjäna pengar fanns i bakhuvudet och en dag bestämde han sig för att bli handelsman. Han lånade 50 000 kronor av banken och åkte till Libanon och köpte en container med varor. Sedan sålde han grejer på torg och marknader i Sverige. Att köpa billigt och sälja dyrt var framgångsreceptet, insåg Ayad. Och att även hoppa över ledet med grossister.

Klockor visade sig vara enklast att göra lönsamma affärer på och nu började den magiska men även den tuffa företagsresan framåt för Ayad Al Saffar. När affärerna växte fick han möjlighet att köpa den ekonomiskt tyngda kedjan Ur&Penn, ursprungligen startad av Erling Persson, HMs grundare. Ayad lyckades vända skeppet och följde sin devis; köpa billigt och sälja (lagom) dyrt.

Framgångarna fortsatte och Ayad räknade hela tiden på marginalerna för att ha koll på ekonomin. Att jobba med koncept och merförsäljning blev ytterligare ett av Ayads kännetecken. Han kontaktade Viking Line och tog exempelvis fram ställ till klockor som klarade sjögång och kunde på så sätt sälja in större kvantiteter av klockor till alla fartygsshopar. Att sälja lösningar istället för enbart klockor, har blivit ett av Ayads framgångarkoncept.

Ayad Al Saffar har även lyckats på den internationella marknaden och köpte den nederländska förlusttyngda butikskedjan Lucardi från CVC Capital Partners. Han har också köpt varuhuskedjan Kijkshop i Nederländerna.
– Jag utmanas av att snabbt se vad som inte fungerar, ändra på det och börjar därefter tjäna pengar, dvs köpa billigt och sälja dyrare. Jag styr försäljningen och kundens inköp och säljer volym för att få stor omsättning och håller lite varor i lager, berättar Ayad.

Ayad har alltid jobbat mycket men har nu på senare år börjat tänka mer på sig själv. Bland annat har han lämnat över VD-skapet till sonen. Ayad växlar sina arbetsdagar mellan Sverige och Nederländerna men när fredagen kommer är det ”Ayaddag”. Då ägnar sig Ayad åt att träna och fokusera på sig själv! Lördag och söndag är det familjens dag.

Framtiden finns där men att börja med näthandel, som är en växande del för många affärsmän, är inget för Ayad. Han vill ha kunden i fokus och känna det magiska i handelsutbytet mellan kund och säljare. Rådet han vill ge många försäljare är att se sin kund i ögonen, känna in vad kunden vill ha, och alltid se till att kunden är nöjd och går ut ur butiken med en vara. Det är då som det magiska uppstår!

2016-02-05T08:50:01+01:00februari 5th, 2016|