Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/dalarnab/stjarngalan.com/wp-content/themes/Avada/includes/class-avada-head.php on line 105

Föreläsningsreferat: Gammalt blir nytt – en magisk förvandling av Loxodonta

Stjärngalan LOW DSC_3153

Att göra ett generationsskifte är inte alltid enkelt. Och inte alltid enkelt när man är i en hård bransch som jobbar med mjuka människor. Men för Ludvikabaserade it-företaget Loxodonta har framgångsreceptet varit att jobba med personalen, långsiktighet och våga tänk nytt.

Jenny Larson, VD och ekonomichef i Loxodonta berättar inspirerande tillsammans med kollegan och partnern Mattias Pettersson, vice VD och försäljningschef om hur de har jobbat för att göra förvandlingen magisk för alla inblandade. Idag är det 11 år sedan de tog över rodret efter Jennys pappa som startat och lagt grunden till IT-bolaget. Från början var det enbart hårdvara i form av persondatorer som såldes på kontoret i Ludvika. Men när pc-användandet utvecklades och blev var mans produkt hårdnade klimatet och man insåg att kunden även krävde experthjälp och närhet av ett helt annat slag. Man stod vid ett vägskäl och tog ett strategiskt beslut att bli duktiga på tjänster med drift och råd. Fokus flyttades från hårt till mjukt och personliga relationer.

Att ha driv och våga tänka nytt i samband med ett generationsskifte är det viktigaste rådet jag vill ge, säger Jenny Larson till publiken på Stjärngalan 2016. Ha också en stor portion ödmjukhet både inför framtiden och historien.

Loxodonta är inte hårdvara utan består av människor, så kallade ”Loxisar” och kunden är i fokus, det är Jenny och Mattias överens om. Att ge hög service är viktigt och det gäller oavsett vem man som kund pratar med eller träffar.

Passion för arbetet är viktigt, menar Mattias och det i kombination med välmående personal ger den magiska mixen som kännetecknar Loxodontas framgångsrecept. Att jobba med de mjuka värdena och få personalen att trivas, vara delaktig och utvecklas är kvalitet. Hos Loxodonta är värdegrunden KUL; kvalitet, utveckling och långsiktighet. Kunder och samarbetspartners ska känna detta – oavsett vem man träffar så ska man få samma bemötande, service och engagemang. Detta kan tyckas enkelt. Men, enligt Jenny och Mattias, arbetar man strukturerat och planerat med regelbundna personalträffar/resor, utvecklingsplaner, friskvård, delaktighet och långsiktighet med personalen.

I år firar Loxodonta 31 år och består av 55 ”Loxisar” på flera platser i landet, bl a Ludvika, Borlänge, Falun, Säter men även Stockholm, Oxelösund och Luleå.

Allt har inte gått som en dans på rosor och som konsultföretag har Loxodonta genom åren haft utmaningar med skiftande leveransbehov kopplat till gällande konjunktur hos deras kunder. Men då har man från ledningens sida gjort om verksamhetsmålen, behållit personal men hållit nere kostnader och jobbat långsiktigt med is i magen. Det gäller att växa organiskt och med förstånd och säga nej om det inte känns rätt, påstår Jenny Larson.

Att driva företag kräver en stor portion av sunt förnuft, glädje och passion för arbetet och inte minst att man har magiskt kul tillsammans, menar de båda delägarna Jenny och Mattias. Och det är det som är framgången när man utvecklar ett gammalt bolag med nya tankar och idéer, säger de samstämmigt.

2016-02-05T08:47:04+01:00februari 5th, 2016|