Årets Exportföretag, Årets Varumärke och Årets Nytänkare

Ett spännande startfält är nu klart i tre av kategorierna för Dalarna Business utmärkelse Stjärnan:

Nominerade Årets Exportföretag 2020

 • Hedemora Turbo & Diesel AB – Hedemora
  ”Från Dalarnas äldsta stad är detta företag redo att erövra världen, och med sina produkter i alla världsdelar är de redo att ta upp kampen mot de stora drakarna, både på land och tills havs.”

 • Skylto AB – Orsa
  ”Att synas blir allt viktigare i dagens samhälle. Det är man väl medveten om på företaget som inte skyltar med sin framgång. Genom en nytänkande exportmodell och digitala lösningar bearbetar företaget strategiskt nya marknader.”

 • Optileks AB – Rättvik
  ”Vid Siljans strand finns detta innovativa familjeföretag beläget, utom synhåll för de stora konkurrenterna i Asien. Här slipar man glasögonlinser till väl definierade målgrupper, vilket ger nya perspektiv och möjligheter på marknader utanför Sverige. Vart det skall sluta är svårt att Sia.”

 • Ejendals Group AB – Leksand
  ”Genom ständig produktutveckling skyddar företagets produkter både händer och fötter i många branscher och marknader. Att expandera sin försäljning i flera marknader kan kräva både säkra och snabba fötter, inte minst under en pandemi, men det passar företaget som handen i handsken.”

I jurygruppen för Årets Exportföretag har representanter från Dalarna Science Park, Hydroforming Design Light, Invest In Dalarna, KPMG, Mellansvenska Handelskammaren, SSAB och Visit Dalarna deltagit.

Nominerade Årets Varumärke 2020

 • Idre Himmelfjäll AB – Idre
  ”Idre Himmelfjälls marknadsföring av varumärket skapar ett genuint förtroende hos besökaren. En varumärkesplattform som skapar en längtan för målgruppen att besöka anläggningen och dess storslagna natur.”

 • Mora Armatur /FM Mattsson Mora Group AB – Mora
  ”Mora Armatur förmedlar inga onödiga element i sitt varumärke. Med en genomarbetad och stilren strategi för varumärket Mora positionerar man sig som en ledande tillverkare av VVS-produkter.”

 • Dala Energi AB – Leksand
  ”Med ett stort fokus på dalabygden och en hållbar framtid har Dala Energi framgångsrikt förädlat och vidareutvecklat sitt varumärke. Här framträder tydligt ett energibolag som vill ge sina kunder lite mer.”

 • Bjursås Sparbank – Bjursås
  ”Den lokala banken har med värme och målmedvetenhet flyttat fram positionerna för sitt varumärke, som ger målgruppen en känsla av en engagerad och kunnig bank både för Bjursås och för världen utanför.”

I jurygruppen för Årets Varumärke har representanter från Appelli Advokater, Dalarnas Försäkringsbolag, DT och Zacco deltagit.

Nominerade Årets Nytänkare 2020

 • Fredrik Bokvist och Lars Thelin, VivoLab AB – Falun
  ”Ren luft är en av utmaningarna i vår tid. Produkten Breease ger på ett enkelt och effektivt sätt möjlighet för fler barn att andas utan besvär och med minskad risk för hälsan.”

 • Niclas och Ulrica Björklund, Selfcheck AB – Rättvik
  ”Få produkter har förmågan att samtidigt öka såväl säkerhet, lönsamhet och användarvänlighet. Selfchecks lösning för egenkontroller är byggd av användare, för användare. Anpassningsmöjligheten till en mängd olika användningsområden gör marknadspotentialen enorm.”

 • Daniel Bergström och Anders Mats, Förrådsvagnen i Sverige AB – Falun
  ”Genom att förrådet kommer till kunden istället för tvärtom minimeras antalet resor, vilket spar både tid och miljö. Tjänsten utgår från ett tydligt värdeskapande, där man tagit hänsyn till hela kedjan av händelser som bidrar till att ge kunden maximal nytta.”

 • Niclas Stålhandske och Niklas Kvarnström, MinMatbutik i Borlänge AB – Borlänge
  ”I sin strävan att skapa Dalarnas mest lokala stormarknad, har grundarna valt att gå mot strömmen och arbeta utanför de stora kedjorna. Med starka värderingar och omtanke om såväl gäster, medarbetare och leverantörer har MinMatbutik visat att god
  mat är en fråga som engagerar alla.”

I jurygruppen för Årets Nytänkare har representanter från Almi GävleDala, Aspia, Dalakraft, Dalarna Science Park, Falu kommuns näringslivskontor, Högskolan Dalarna och Quality Hotel Galaxen deltagit.

2021-01-08T13:42:18+01:00november 30th, 2020|