Årets Exportföretag, Årets Varumärke och Årets Nytänkare

Ett spännande startfält är nu klart i tre av kategorierna för Dalarna Business utmärkelse Stjärnan:

Nominerade Årets Exportföretag 2021

 • Morakniv AB – Mora
  Med huvudet på skaft och en slipad strategi för produktion i Dalarna, har företaget vuxit vidare under pandemin. Made in Sweden och ett skarpt varumärke är av stor vikt när man erövrar nya marknader och kunder.

 • Skylto AB – Orsa
  Tillsammans med stora svenska kunder tar man sig vidare ut i världen och skyltar inte med sin framgång. Genom en nytänkande exportmodell och digitala lösningar bearbetar företaget strategiskt nya marknader. Man tar stort socialt ansvar i hembygden och fiskar efter nya kunder på nätet.

 • Gylle Mec AB – Borlänge
  Genom enträget arbete, att tro på sina produkter och sikta på att ha bästa kvalitet och leveransprecision konkurrerade man ut lågpriskopian. Med säljbolag som partner, går man mot en gyllene framtid, där återbrukat material och ny design gör att man fortsatt sticker ut.

 • Log Max AB – Grangärde
  Företaget har ett starkt grepp om marknaden med sina produkter och skördar framgång i många länder. Under pandemin har företaget sett vinsten av att ha produktionen på hemmaplan och att ha underleverantörerna i sin närhet. Det barkar åt rätt håll.

I jurygruppen för Årets Exportföretag har representanter från Almi GävleDala, Dalarna Science Park, KPMG, AB Kuggteknik, SSAB, Visit Dalarna och Åkerströms deltagit.

Nominerade Årets Varumärke 2021

 • Våffelbruket AB – Ludvika
  Med den ätbara produkten och upplevelsen skapas både gemenskap och mätta magar, i en kombination av sött & salt, mjukt & hårt. Matupplevelsen delas ofta i sociala medieflöden där både produkten och besökaren blir fotomodeller, för att leva kvar som ett konstverk i minnet.

 • CTEK AB – Vikmanshyttan
  Hög innovation kombinerat med förtroende & passion i ett företag som är global marknadsledare inom lösningar som skapar en hållbar framtid med spänning och puls. Med sin tekniskt avancerade plattform och säte i den lilla orten fortsätter man bygga vidare på ett starkt varumärke som sprids ut i den stora världen.

 • Idre Fjäll – Idre
  Med en historia på över 50 år har denna fjällanläggning skapat en unik året runt upplevelse för såväl turist som elit. Man lyckades vända en enorm global utmaning till en storsatsning med stark tillväxt och fortsatt utveckling av sitt varumärke.

 • Skedvi Bröd AB – Stora Skedvi
  Handgräddad knäckebrödupplevelse, förpackat i en unik destination med saluhall, restaurang, mejeri, trädgårdshandel och inte minst det egna bageriet, där minsta lilla smula går vidare till destilleriet.

I jurygruppen för Årets Varumärke har representanter från Appelli Advokater, Background, Dalarnas Försäkringsbolag, DT, FM Mattsson Mora Group och Zacco deltagit.

Nominerade Årets Nytänkare 2021

 • Simon Hedlund, Booksquare AB – Borlänge
  Digital streaming av kurslitteratur innebär många fördelar. Minskade kostnader för studenterna, mindre kassation, distribution och lager för förlagen och nya undervisningsmöjligheter för lärarna. Aktuella versioner av allt material, ständigt tillgängligt för alla och överallt.

 • Christian Hedberg, Faster Forward AB – Hedemora
  Med passionerad drivkraft arbetar Faster Forward och dess ambassadörer mot sin vision om ökad inkludering: att alla människor, trots olika förutsättningar, ska ges möjlighet att delta i underhållande, utvecklande och utmanande aktiviteter.

 • Linnea Falkinger, Casamancéa AB – Leksand
  Med varumärket Cashewmeetly erbjuder företaget ett helt nytt, mångsidigt och naturligt växtbaserat alternativ till kött i matlagning. Produkten tar tillvara på spillfrukten Cashew äpple från skörden av cashewnötter i en cirkulär, hållbar och social affärsmodell från jord till bord, vilket är hjärtat i hela företaget.

 • Roger Danielsson, RXD AB – Krylbo
  I strävan att minska transportsektorns klimatavtryck ökar betydelsen av en robust, pålitlig och säker järnvägstrafik. Den patenterade tekniken i Green Buffers har en stor internationell marknad, vilket innebär en god möjlig spridning av nyttan både vad gäller säkerhet och hållbarhet.

I jurygruppen för Årets Nytänkare har representanter från Aspia, Dalakraft, Dalarna Science Park, Falu kommuns näringslivskontor, Högskolan Dalarna och Quality Hotel Galaxen deltagit.

2021-11-30T11:12:11+01:00november 29th, 2021|